zondag 26 juni 2011

Web 3.0

In dit filmpje over Web 3.0, het semantische web, wordt uitgelegd dat computers in de nabije toekomst veel slimmer gaan werken. De resultaten van zoekacties zijn voor elke individuele gebruiker anders, omdat er rekening gehouden wordt met de specifieke belangstelling van zo'n individuele gebruiker. De vraag is of deze maatwerk-revolutie consequenties heeft voor de functie van de bibliotheek als betrouwbare gids op het worldwide web. Eigenlijk gaat het dan om de vraag wat betrouwbare informatie is. Is betrouwbare informatie per definitie voor iedereen betrouwbaar? Of is maatwerk-informatie betrouwbaar voor de individuele gebruiker juist omdat het maatwerk is?? En betekent gebruik maken van web 3.0 toepassingen dat we nog meer van onze privacy gaan kwijtraken? Zonder de "23-dingen cursus" had ik mezelf deze vragen nooit gesteld. Het grappige is dat het digitale netwerk tegelijk ook zo'n vreselijk leuk sociaal platform is om over deze vragen met anderen van gedachten te wisselen.

1 opmerking:

  1. Hoi Molleboon

    De vraag over onze privacy blijft altijd een gevoelig onderwerp.
    Daarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je wel en niet op het "web"
    wilt hebben. Want niet alleen een weblog of eigen website vertellen iets over jou, maar ook bijvoorbeeld de woorden die je inbrengt in een zoekmachine.
    Web 3.0 kan met deze gegevens aan de slag.

    Misschien worden computers in de toekomst wel te slim. We moeten in ieder geval zorgen dat ze niet slimmer worden dan wij! Dus op naar een volgende cursus.

    Groet Yntskje

    BeantwoordenVerwijderen